Verbonden partijen

DAR Holding NV

Bestuurlijke en ambtelijke vertegenwoordiging

Bestuurlijke vertegenwoordiging
De gemeente Nijmegen heeft twee verschillende relaties met DAR NV:
1. het aandeelhouderschap en
2. het opdrachtgeverschap
met elk een eigen bestuurlijke vertegenwoordiging en ambtelijke ondersteuning.

Het Aandeelhouderschap
DAR N.V. is een naamloze vennootschap waarvan alle aandelen in bezit zijn van de volgende gemeenten.

Gemeente

aandelenverhouding

Beuningen

3,11

Druten

4,60

Berg en Dal

8,79

Heumen

4,12

Nijmegen

73,,88

Wijchen

4,32

Mook en Middelaar

1,18

AVA
De wethouders financiën van de verschillende deelnemers vertegenwoordigen de gemeenten in de aandeelhoudersvergadering.

Raad van Commissarissen en directeur
De Raad van Commissarissen (RvC) bestaat uit minimaal drie (natuurlijke) personen; bestuurders (inclusief gemeenteraadsleden) of ambtenaren zijn uitgesloten van deelname aan de RvC, conform de kadernota “verbonden partijen gemeente Nijmegen” (2019). De RvC heeft als taak het toezicht houden op de directie en de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Voor de dagelijkse aansturing van de vennootschap is een statutair directeur aangesteld.

De Raad van Commissarissen wordt voorgezeten door de heer R. van Dongen.  Voor de verdere samenstelling verwijzen wij u naar de website van Dar.

Ambtelijke voorbereidingsgroep Financiën
Ter voorbereiding op de AvA vindt er een ambtelijk vooroverleg plaats waarin alle agendastukken worden besproken. In dit overleg hebben de financieel adviseurs uit gemeenten Nijmegen, Beuningen, Druten, Berg en Dal, Heumen ,Wijchen en Mook en Middelaar zitting. Deze groep adviseert de wethouder Financiën over de te nemen besluiten tijdens de AvA.

Het Opdrachtgeverschap

Bestuurlijk opdrachtgeversplatform
In het bestuurlijk opdrachtgeversplatform hebben wethouders zitting uit de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Druten, Berg en Dal, Heumen, Wijchen en Mook en Middelaar. Het betreft de wethouders die de gemeentelijke afvalbeheertaak in hun portefeuille hebben. Voor de gemeente Nijmegen is dat de wethouder Openbare Ruimte.
Elke gemeente heeft beleidsautonomie om het afvalbeheer in de eigen gemeente naar eigen inzicht vorm te geven en in te richten. Het platform dient derhalve enkel om inhoudelijke dossiers op en rondom afvalbeheer te delen en af te stemmen en niet om meerderheidsbesluiten te nemen die regionaal dienen te worden doorgevoerd.

Ambtelijk opdrachtgeversplatform
In het ambtelijk opdrachtgeversplatform hebben de beleidsadviseurs afvalstoffen zitting uit de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Druten, Berg en Dal, Heumen Wijchen en Mook en Middelaar. In dit ambtelijk platform vindt afstemming en kennisuitwisseling plaats over beleidsmatige en operationele dossiers in het gemeentelijke afvalbeheer. Streven is zaken waar mogelijk in regionaal verband uniform te organiseren. Tevens adviseert het ambtelijk opdrachtgeversplatform het bestuurlijke opdrachtgeversplatform.

Deze pagina is gebouwd op 03/04/2024 12:30:09 met de export van 03/04/2024 12:12:50