Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden
Taken en bevoegdheden
Adviescommissies: Agendacommissie
Het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter kunnen commissies van advies instellen. Hiervoor is het niet nodig om eerst een zienswijze of wensen en bedenkingen op te halen bij de deelnemende gemeenten. Van deze adviescommissies bepaalt het algemeen bestuur welke samenstelling zij kent en welke bevoegdheden en faciliteiten zij krijgt. De adviescommissie die tot 1 juli 2024 actief was is de Agendacommissie, die ook formeel is opgenomen in de MGR. De Agendacommissie bestaat uit raadsleden van de zeven deelnemende gemeenten en kent zeven leden, inclusief de voorzitter.
Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd, met als doel de democratische legitimatie en de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraden te versterken. Op onderdelen van de Wgr is implementatie van wijzigingen binnen twee jaar mogelijk. De raden in de regio hebben per 1 juli 2024 ingestemd met een gemeenschappelijke (raads)adviescommissie. Deze zal door het Algemeen Bestuur worden ingesteld. Daarmee vervalt de huidige Agendacommissie.
Ambtelijke ondersteuning
Voor wat betreft hun werkzaamheden in het dagelijks bestuur van de MGR, ontvangt burgemeester Bruls net als de andere DB-leden ondersteuning in de voorbereiding voor de vergaderingen door de ambtelijke organisatie van de MGR. De ondersteuning van wethouder Werk en Inkomen in zijn lidmaatschap van de bestuurscommissie Werk gebeurt zowel door de ambtelijke organisatie van de MGR als door het programma Werk en Inkomen van de gemeente Nijmegen.
De Nijmeegse AB-leden worden als volgt ondersteund: voorafgaand aan de AB overleggen (5x per jaar) worden de stukken ambtelijk (inhoudelijk en financieel) voorbereid en via portefeuillehouders naar het college geleid. De inbreng vanuit beide modules wordt daartoe samengebracht: coördinatie van deze inbreng, integrale advisering en gereedmaken stukken voor het college/raad geschiedt vanuit de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling i.s.m. CIO voor het iRvN-deel.
AB-leden stemmen onderling af over de Nijmeegse standpunten; waar nodig wordt een collegebesluit voorbereid.
Frequentie van beoordeling van het functioneren van betrokken personen
Binnen de GR legt het dagelijks bestuur jaarlijks verantwoording af aan het algemeen bestuur door overlegging van het jaarverslag met de jaarrekening.
Binnen de constructie van de GR is er geen sprake van vaste momenten of items waarop het functioneren van vertegenwoordigers binnen de gemeenteraad specifiek wordt besproken. Dit hangt vooral samen met de bedrijfsmatige ontwikkelingen binnen de MGR. De jaarlijks terugkerende momenten zijn de momenten waarop de producten uit de planning & control-cyclus van de MGR worden behandeld in de gemeenteraad. Deze momenten bieden mogelijkerwijs aanknopingspunten voor een dergelijke discussie.
Reglementen
Er zijn geen nadere reglementen